Från familjeresa till framgångsrikt e-handelsbolag

Kristina Kockum den 2016-maj-23 10:36:09

 Henrik_Johnsson_Smozle_Monetise.jpg

Det började med en familjeresa till Estland 2001 där Henrik Johnsson, som då var 16 år, och hans bror köpte en sovjetisk jubileumsmedalj som de sålde med vinst på Tradera. Det blev starten för ett företag som idag omsätter 32 miljoner.

– Vi såg en affärsmöjlighet, säger Henrik Johnson som idag driver e-handelsbolaget Smozle med flera varumärken.

Under de närmaste åren reste Henrik och hans bror – med föräldrar eftersom bröderna var för små för att resa ensamma – till Estland mellan fem och tio gånger per år för att köpa sovjetiska affischer, skärmmössor och medaljer som bröderna sålde med vinst under varumärket Röda Stjärnan.

När Henrik började på KTH var företaget för stort för att lägga ner och för litet för att leva på. På KTH träffade Henrik en kompis som kunde göra webbsidor.

– Vi byggde en hemsida och skaffade en lokal som fungerade som butik, kontor och lager i ett på Birger Jarlsgatan. När vi var färdigpluggade år 2011 tog företaget mycket tid och vi bestämde oss för att satsa på det som ett vanligt arbete.

 

Vill du veta hur ditt företag  kan växa med rätt finansiering?   Läs mer här!

 

Idag omsätter företaget 32 miljoner kronor, har fyra butiker och 20 anställda. Fortfarande kommer 95 procent av omsättningen från Röda Stjärnan som numera främst säljer yrkes- och äventyrskläder. De senaste åren har omsättnigen ökat med 20 procent per år.

Insatsen har varit tid. Att få ordning på osorterade förråd kräver både kunskap och hårt arbete.

– Mycket arbete och ständig likviditetsbrist kännetecknar oss. Försäljningen ökar med ett brett sortiment, men det innebär att det är svårt att hålla tillräckligt stora lager. Vi säljer ständigt slut på produkter.

Med ett lån från Monetise kunde Röda Stjärnan köpa ett större varulager och ta fram ett eget varumärke för en storsäljande produkt.

– För oss fungerar lånet som en checkkredit som hjälper oss att öka försäljningen med ett brett sortiment.

– Hos banken krävs en större framförhållning och omfattande pappersarbeteför att få ett lån. Med Monetise är det extremt enkelt. Nu vet vi att produkterna inte tar slut.

Ämne: Tips och råd för småföretagare, Monetise, Småföretagande

monetise-6741

Hej Småföretagare!
Välkommen hit, här delar vi med oss av egna och andras erfarenheter av att driva småföretag.
Jag som skriver på bloggen heter Kristina Kockum, och är ansvarig för småföretagarfrågor på Monetise.      
 
Har du frågor, eller något du vill ta upp? Skicka gärna ett mail!
kristina@monetise.se
växla upp med monetise

Senaste inläggen