Så bör småföretagare tänka kring finansiering

Kristina Kockum den 2016-mar-07 15:34:46

Har du idéer och planer för ditt företag som du går och funderar på men som du inte har möjlighet att sätta i verket med egna pengar? Då är du inte ensam, 70% av svenska småföretagare upplever tillgång till finansiering som ett hinder för tillväxt. Som småföretagare har man ofta varken tid eller möjlighet att gå till banken och få ett företagslån, och då är därför är det många investeringar som helt enkelt inte blir av. 

Så hur ska man tänka vad gäller finansiering och företagslån? Läs våra bästa tips nedan. 

Vad ska jag tänka på innan jag lånar?

Tänk igenom behovet noga innan du väljer att låna pengar. Ha en strategi för hur pengarna ska användas. Låna bara till precis det som du behöver. Låna inte för att undvika en akut kris.

Hur vet jag om lånet blir lönsamt?

Ett lönsamt lån ger din verksamhet en hävstångseffekt genom ökad försäljning. Det enda sättet att ta reda på det är att räkna på kostnader och möjlig merförsäljning. Inkludera lånets alla kostnader inklusive eventuella uppläggningsavgifter om du tar ett banklån.

Hur många öl behöver du sälja för att den nya uteserveringen ska löna sig? Hur mycket merförsäljning måste den uppdaterade hemsidan ge?

Räkna på hur stort utrymme du har att betala tillbaka lånet och vad det innebär för ditt kassaflöde. Fundera också på vad det innebär om investeringen inte ger den väntade effekten.

Hur används lånet bäst?

Oftast vet du som företagare bäst själv var pengarna gör mest nytta. Kanske blev grannlokalen plötsligt ledig? Har du möjlighet att köpa ett varulager inför jul? Kan en vidareutbildning ge nya kunder? Eller skulle en ny hemsida öka försäljningen?

Fundera igenom din alternativkostnad innan du själv till exempel bygger en ny webbsida. För dig kanske det tar lång tid, medan en van webbdesigner gör arbetet på några timmar. Varje timme som du inte ägnar åt kunder kostar pengar.

Viktigast är att lånet används på ett väl genomtänkt sätt, öppnar nya försäljningsmöjligheter och att du har tänkt igenom riskerna innan du lånar.

Vem kan ge råd?

De bästa råden kommer många gånger från andra företagare inom samma bransch. Var inte rädd att fråga andra hur de har gjort och var pengarna har gjort mest nytta för dem. Många tycker om att stötta andra. Men lita också på dina egna erfarenheter. Det är du som är närmast dina kunder.

New Call-to-action

Råd för dig som funderar på finansiering:

  1. Ha en strategi för hur pengarna ska användas innan du lånar. Tänk igenom behovet noga.
  2. Låna bara precis till det du behöver. Överlåna inte.
  3. Ett lönsamt lån ger nya försäljningsmöjligheter.
  4. Räkna på kostnader och möjlig merförsäljning innan du lånar.
  5. Räkna på ditt utrymme att kunna betala tillbaka lånet.
  6. Tänk igenom riskerna. Vad händer om lånet inte ger önskad effekt?
  7. Rådfråga andra företagare. Vilka investeringar gav dem mest effekt?
  8. Lyssna också på dina egna erfarenheter. Du är närmast dina kunder.
  9. Finansieringsformerna har olika fördelar. Fundera på vad som fungerar bäst för dig.

Läs vår guide! 

Vi har tagit fram en finansieringsguide med råd och inspiration för småföretagare. Läs till exempel om hur andra har gjort, vilka frågor du ska ställa dig innan du bestämmer dig för att ta in extern finansiering. Du kan ladda ner finansieingsguiden här.

 

Ämne: Tips och råd för småföretagare, Finansiering, Småföretagande

Hej Småföretagare!

Välkommen hit, här delar vi med oss av egna och andras erfarenheter av att driva småföretag.
Jag som skriver på bloggen heter Kristina Kockum, och är ansvarig för småföretagarfrågor på Monetise.      
 
Har du frågor, eller något du vill ta upp? Skicka gärna ett mail!
 
Guide till finansiering för småföretagare

Senaste inläggen