Pension för Småföretagare

Kristina Kockum den 2016-jun-18 08:30:00

guld_och_grona_skogar.jpeg

Att vara egenföretagare innebär många bollar i luften och fullt fokus på här och nu. Men det är också viktigt att värna om sin egen framtid.

En ny undersökning från SIFO visar att nästan hälften, 47 procent, av Sveriges egenföretagare inte pensionssparar.

Det här är oroväckande – särskilt som skillnaden är stor mellan olika branscher. Bland företagare inom vård och omsorg, på frisör- och skönhetssalonger och i byggsektorn är pensionssparandet lägst. Konsulter inom IT, juridik och ekonomi sparar i högre utsträckning.

Under uppstartsfasen väljer många att ta ut lite lön. Det är helt naturligt. Men glöm för allt i världen inte bort att kompensera genom att sätta av mer när det är möjligt oavsett om du väljer en pensionsförsäkring, en tjänstepension eller ett långsiktigt sparande.

Svenska Dagbladet Näringslivs råd till småföretagare:

 

  • Ta ut tillräckligt hög lön

Du tjänar in till din pension på månadsinkomster upp till 39 900 kronor. Den som under lång tid tar ut en alltför låg lön förlorar stort på tappade insättningar till inkomstpensionen.

  • Kompensera för perioder med små inkomster

Behöver man ta ut en lägre lön under perioder kan det vara bra att kompensera det via ett privat sparande under perioder när företaget går bättre. 

  • Kompensera för tjänstepensionen

Egenföretagare har ingen tjänstepension. Har du möjligheten kan det vara en god idé att sätta av till ett sparande motsvarande de anställdas avsättningar till tjänstepensionen på 4,5 procent i månaden.  

  • Välj sparande med låga avgifter

Till skillnad från många andra är ditt sparande inte låst någonstans. Du kan fritt välja bank, sparplattform och värdepapper. Men det är extra viktigt att du själv tittar noga på avgifterna och väljer billiga alternativ. 

Som småföretagare måste man ta ansvar för mycket – också sin egen framtid.

 

 

Ämne: Tips och råd för småföretagare, Småföretagande

Hej Småföretagare!

Välkommen hit, här delar vi med oss av egna och andras erfarenheter av att driva småföretag.
Jag som skriver på bloggen heter Kristina Kockum, och är ansvarig för småföretagarfrågor på Monetise.      
 
Har du frågor, eller något du vill ta upp? Skicka gärna ett mail!
kristina@monetise.se

Senaste inläggen