Bli en bättre förhandlare!

Kristina Kockum den 2016-apr-06 16:25:34

 gor_battre_deals.jpeg

Bli en bättre förhandlare!

 Vissa verkar nästan födda med det, men många drar sig för att börja förhandla för det känns svårt och obekvämt. Själv har jag alltid tyckt att det är roligt, förhandlar alltid om priset när jag köper något och kan bli riktigt, riktigt nöjd när jag gör en bra deal. Många förknippar nog en bra förhandlare med att sätta hårt mot hårt och att inte vika sig från sin linje. Min erfarenhet är snarare att lyckad förhandling handlar om att vara lyhörd, en smula kreativ och faktiskt villig att kompromissa.

Här är mina bästa tips på hur du gör bättre deals:

 

Vad är viktigt för din motpart?

Ett riktigt vanligt misstag i förhandlingar är att man utgår från att man vet vad som är viktigt för den andra parten. Om man inte tänker efter är det lätt att man antar att det viktigaste för en själv är det viktigaste för motparten. Det är ofta ett misstag. Kanske är priset viktigt för dig, medan leveransvillkor är det viktigaste för motparten? I en löneförhandling kan arbetstid vara viktigare än lön. Men hur ska man veta vad motparten tänker och tycker? Var inte rädd för att fråga. Om ni båda är öppna med era förutsättningar och preferenser så ökar ni möjligheterna för att hitta en deal som passar för båda.

Var inte rädd för att gå in i förhandling!

Det är ovanligt att motparten öppnar upp för att förhandla, det brukar istället vara upp till dig. Utgå inte från att förutsättningarna är givna, även om villkoren eller priset presenteras som färdiga. Du kommer bli förvånad över hur ofta det lönar sig att förhandla!

Var konkret

Säg inte bara att dealen är dålig, eller att priset är för högt. Var konkret med vad som är viktigt för dig och hur du skulle vilja att villkoren såg ut.

Om det är delar av dealen som du är inte är beredd att kompromissa med, säg det direkt så sparar du bådas tid. Kommer ni inte kunna mötas är det lika bra att förhandlingen avslutas så fort som möjligt.

 En bra deal är en bra deal för båda parter

Även om det alltid roligt att få till en deal som gynnar dina intressen, så är det en kortsiktig vinst om inte villkoren håller i längden. Villkoren för en deal – pris, lön, leveransvillkor, arbetsinsats eller vad det nu kan vara – är ju bara början, sen ska man ju faktiskt ofta jobba ihop. Har du drivit dina krav för långt är det möjligt att det inte blir en bra affär för din leverantör, anställd eller partner. Risken är att motparten tappar motivation och att er överenskommelse inte blir prioriterad. En deal som är bra för båda parter ger bättre förutsättningar för ett bra och långsiktigt samarbete.

Håll det trevligt och lättsamt

Det finns ingen anledning att gå in i en konflikt eller använda hårda ord när du förhandlar. Var tydlig och fast, men håll en trevlig ton. Igen, kom ihåg att förhandlingen bara är en liten del av en längre relation.

Lycka till! Har du frågor om förhandling? Maila gärna till kristina@monetise.se så försöker jag hjälpa till. 

 


 

Ämne: Tips och råd för småföretagare, Försäljning, Småföretagande

Hej Småföretagare!

Välkommen hit, här delar vi med oss av egna och andras erfarenheter av att driva småföretag.
Jag som skriver på bloggen heter Kristina Kockum, och är ansvarig för småföretagarfrågor på Monetise.      
 
Har du frågor, eller något du vill ta upp? Skicka gärna ett mail!
kristina@monetise.se

Senaste inläggen