Budget - så här funkar det

Kristina Kockum den 2016-mar-16 10:13:06

Grunderna_i_budgetarbete.jpeg

Om det är något som småföretagare har brist på är det tid. De flesta sköter själva sin administration, och ofta blir det på kvällar och helger. Speedledger har en enkel tjänst som underlättar småföretagares bokföring, och här delar de med sig av hur du kan göra en enkel budget: 

3 korta om budget

  • En budget är en prognos för företagets intäkter och kostnader- det vill säga hur mycket du tror att du kommer att dra in och pengar du beräknas lägga ut.
  • En budget visar om kostnaderna är för höga i förhållande till de förväntade intäkterna. Kanske behöver du ta ut ett högre pris eller avvakta med någon investering för att uppnå lönsamhet. En budget ökar tryggheten då du redan funderat över olika utfall och slipper obehagliga överraskningar. Du vet när stora utbetalningar ska göras och om det kommer att finnas pengar för det.
  • En budget visar ditt förväntade resultat, det vill säga vad som förväntas bli över. Intäkter – kostnader = resultat

New Call-to-action

Så gör du en budget!

Att beräkna intäkterna är ofta den knepiga biten och det är lätt att vara för optimistisk. Om du har intäkter från befintliga kunder, uppdrag och avtal tas dessa med i din budget. Lägg inte in några intäkter som inte är säkra. En budget är bara till hjälp om den är realistisk och uppdaterad, ändras några förutsättningar – ändra även din budget.

Jämför nu och se om intäkterna är större än kostnaderna. Fundera även på om det finns kostnader som är onödiga eller som kan sänkas. Fundera, räkna och se vad som händer när siffrorna förändras.

När verksamheten är igång kan du jämföra informationen du får genom bokföringen mot din budget och använda den kunskapen för att ta beslut om till exempel inköp och prissättning och på så sätt styra företagets ekonomi. Jobba aktivt med din budget!

Ladda ner Bokföringsskolan!

Speedledger har tagit fram en väldigt pedagogisk guide till grunderna i bokföring. Lär dig grunderna i bokföring och passa på att få en snabbkurs om moms, en lista på de vanligaste bokföringskontona och en lathund över hur du läser av din resultat- och balansrapport. Alla ska kunna förstå bokföring. 

Ladda ner bokföringsskolan här!

Hoppas tipsen var till hjälp! 

Kristina

Ämne: Småföretagande, Rivstart, Småföretagare, Ekonomi

Hej Småföretagare!

Välkommen hit, här delar vi med oss av egna och andras erfarenheter av att driva småföretag.
Jag som skriver på bloggen heter Kristina Kockum, och är ansvarig för småföretagarfrågor på Monetise.      
 
Har du frågor, eller något du vill ta upp? Skicka gärna ett mail!
växla upp med monetise

Senaste inläggen